Blog

progeCAD vs AutoCAD

Autocad vs progecad

Autocad on vanha ja epäilemättä tunnetuin cad-ohjelma (tietokoneavusteinen suunnittelu-ohjelma). Olen ottanut ensimmäiset kosketukset CAD-piirtämiseen joskus 80-90 luvun taitteessa nimenomaan Autocadilla. CAD-ohjelmistoissa ja tarjonnassa on tapahtunut tänä aikana kohtuullisen paljon ja perinteinen Autocad on saanut varteenotettavia kilpailijoita, kuten Progecadin jota vertailemme tässä artikkelissa.

Autocadin hinta vs. Progecadin hinta

Autocad on ammattikäyttöön tarkoitettu ohjelma jonka lisenssi uusitaan vuosittain. Pitkässä juoksussa tämä nostaa Autocad-suunnitteluohjelman kustannuksia verrattuna kertakustanteisiin lisensseihin, kuten Progecadiin. Progecad-suunnitteluohjelman kerran maksettavan lisenssin hinta on pienempi kuin Autocadin vuosilisenssin hinta. Tässä artikkelissa tarkistellaan miten hyvin Progecad pystyy vastaamaan Autocadin laajoihin ominaisuuksiin verrattain Autocadiin pienemmästä hinnasta huolimatta.

Suunnitteluohjelmien ominaisuuksien vertailu

Progecadista löytyy vastaavat cad-piirtotyökalut mitä Autocadista myös 3D-suunnittelun puolella. Alla listattuna muutamia suosikkejani progeCADin ominaisuuksista.

  • Natiivi dwg-tiedostomuoto
  • dwg-tuki AutoCAD versioille 2.5 – 2019 (tätä ominaisuutta et löydä edes AutoCAD:sta)
  • 3D-tuotosten vienti PDF-tiedostoon. Tämä on näppärä ominaisuus 3D-suunnitteluohjalmassa, koska tämän voi tehdä ohjelman sisällä, eikä tarvitse ylimääräisiä lisäohjelmistoja (Tätä toimintoa ei ole AutoCAD:ssa).
  • IFC-tuonti (import)
  • STEP/IGES tuonti/vienti-mahdollisuus, (löytyy vain isosta AutoCADsta)
  • Pistepilvi tuonti
  • STL-vienti
  • Rasterointi työkalu jolla saat tehtyä kuvatiedostosta CAD-kuvan (tämäkään ominaisuus ei löydy AutoCAD:sta valmiina, vaan tarvitsee lisäohjelmiston sitä varten).

Progecad sisältää siis paljon ominaisuuksia joita Autocad ei tarjoa ollenkaan, tai tarvitset lisäosan niitä varten/isoimman AutoCAD-paketin.

Progecadin edut

Kuten aiemmin mainittuna, Progecadin suurin etu on pysyvä lisenssi, ei vuosimaksuja. Jolloin saat itse valita onko uusissa päivityksissä ominaisuuksia jonka vuoksi lisenssiä kannattaa päivittää. Tämä kasvattaa hinta-hyötysuhdetta huomattavasti verrattuna Autocadiin.

Jos olet vanha Autocad-käyttäjä, sinulla ei silti tule uutta opeteltavaa Progecadiin vaihdettaessa. Progecad on myös täysin Autocad yhteensopiva ja pystyt työskentelemään natiivien dwg-tiedostojen kanssa.

Progecadin lisäominaisuudet

PDF-tiedoston tuonti/vientimahdollisuus sisältyy lisenssiin, et tarvitse erillistä lisäohjelmaa. Tämän lisäksi Progecad sisältää paljon muitakin hyödyllisiä lisäominaisuuksia mm. EasyArch-parametrisellä laajennuksella luot arkkitehtuuriset layoutit nopeasti. Progecadin mukana tulee myös Professional Artisan Render Engine. PDF-tiedostojen lisäksi Progecad tukee seuraavien tiedostojen tuonti/vientimahdollisuudet:

STEP, IGES, PDF, 3D PDF, DWF, 3DS, DAE, LWO, POV, Maya, OBJ, BMP, JPG, WMF, EMF, SVG

Tässä vielä valmistajan oma listaus progeCADin ja AutoCADin eroavaisuuksista.

Autocadin edut

Autocad LT on suunnittelualusta johon miljoonat ammattilaiset ovat luottaneet jo yli 30 vuoden ajan. Se on jokaiselle tietokoneavusteista suunnittelutyötä tekevälle tuttu sovellus ainakin nimeltä. Autocad on 2016 vuoden alussa vaihtanut lisenssikäytäntöjään niin, että mikäli tarvitset sunnittelutyökaluja vain satunnaisesti, voit vuokrata lisenssin 3-36 kk sopimuksilla ja maksaa vain ajasta jolloin käytät Autocadia.

Yksi Autocadin pitkän historian ja suosion tuoma etu on tietenkin se, että sovelluksesta löytyy ”vertaistukena” ohjeita ja keskustelua todella paljon internetistä, jota kannattaa hyödyntää tarvittaessa.

Suomalaiselle suunnittelijalle Autocadin yhdeksi parhaaksi lisäeduksi voidaan katsoa sen, että sille on saatavissa useita eri alojen sovelluksia suomenkielisenä. Käyttöliittymä on myös vaihdettavissa suomenkieliseksi lisämaksusta.

Autocadin lisäominaisuudet

Autocad sisältää kattavan määrän eri toiminnallisuuksia, joita muista edullisemmista kilpailevista suunnitteluohjelmista ei välttämättä löydy ainakaan ilman lisäosia.

Autocadin tilatessasi pääset aina käyttämään uusinta ohjelmistoversiota, mutta voit silti edelleen käyttää myös vanhempia versioita parhaan yhteensopivuuden takaamiseksi.

Vertailun yhteenveto

Autocadin ja Progecadin hinnassa on niin suuri ero, että Autocadin edut ja lisäominaisuuksien tarvetta kannattaa pohtia ovatko ne hintansa arvoisia. Mikäli tarvitset mahdollisimman kattavan määrän lisäominaisuuksia ja tarpeesi on väliaikainen, voi silloin Autocadin vuokralisenssin hinta olla perustellumpi kuin kertakustanteisen Progecadin lisenssin hinta, jonka päivittämisestä maksat kuitenkin erikseen.

You might be interested in …