Filamentit

FILAMENTIT

FILAMENTIT

Filamentit tarkoittavat erilaisia 3D-tulostusmateriaaleja. 3D-Cadsolutions tarjoaa useita eri filamentteja erilaisiin tarkoituksiin, laitteisiin ja lopputuloksiin. Laajasta valikoimastamme jokaiselle 3D-tulostimelle löytyy varmasti sopiva filamentti. Edustamme vain korkealaatuisia, tutkitusti hyviä tuotteita, joita olemme myös itse testanneet. Kaikki filamentit voit tilata helposti kauttamme; mikäli tarvitset neuvoja, autamme erittäin mielellämme. Tälle sivulle olemme keränneet lisätietoa eri filamenteista ja niiden ominaisuuksista.
Mikäli kiinnostuit ja haluaisit kysyä lisää, ota yhteyttä!

PLA (Polylactic Acid)

PLA on yksi kahdesta yleisimmin käytetystä 3D-tulostusfilamentista (ABS-filamentti on toinen). Se on oletuksellisesti suositelluin materiaali monille 3D-tulostimille, ja siihen on hyvä syy; PLA on hyödyllinen monenlaisissa tulostussovelluksissa, se ei väänny ja on hajuton, eikä se vaadi lämmitettyä petiä. PLA-filamentti on myös yksi ympäristöystävällisimmistä 3D-tulostusmateriaaleista; se on valmistettu vuosittain uusiutuvista luonnonvaroista (maissitärkkelys) ja vaatii vähemmän energiaa prosesseihin verrattuna perinteisiin (maaöljypohjaisiin) muoveihin. 3D-tulostuksen ulkopuolelle PLA-muovia käytetään usein elintarvikepakkauksissa, kuten karkkikääreissä ja biohajoavissa lääketieteellisissä implanteissa, kuten ompeleissa. PLA-filamentti 3D-tulostukseen on saatavana monenlaisissa väreissä.

 • Suuttimen lämpötila 205 +- 15
 • Pedin lämpötila: 40 +- 15

PLA-filamentit verkkokaupastamme!

ABS (akryylinitriilibutadieenistyreeni)

ABS eli akryylinitriilibutadieenistyreeni on toinen yleisesti käytetty 3D-tulostinmateriaali. Paras käyttökohde on kestävien osien tulostukseen, joiden on kestettävä korkeampia lämpötiloja. PLA-filamenttiin verrattuna ABS-muovi on vähemmän ”hauras” ja ”joustavampi”. Se voidaan myös jälkikäsitellä asetonin kanssa kiiltävän viimeistelyn aikaansaamiseksi. Kun 3D-tuloste on ABS-filamenttia, suositellaan lämmitettyä tulostuspetiä; tämä siksi, että ABS-filamentti sulkeutuu, kun se jäähtyy ja johtaa taivutettuihin osiin.

 • Suuttimen lämpötila: 230+-10
 • Pedin lämpötila: 90+-10

ABS-filamentit verkkokaupastamme!

Nylon Polyamide

Nailon on uskomattoman vahva, kestävä ja monipuolinen 3D-tulostusmateriaali. Se on joustava ja ohut, mutta sillä on erittäin suuri kerrosten välinen adheesio. Nailon kiinnittyykin hyvin sellaisiin asioihin kuin saranat ja muut toiminnalliset osat. Nailonfilamentti voidaan tulostaa kirkkaana, luonnollisena valkoisena läpikuultavalla pinnalla, ja se voi absorboida värin lisäysprosessin tavallisimmilla happoihin perustuvilla vaatetusväreillä tai yntetiikan kangaskohtaisilla väriaineilla. Nailon-filamentti on erittäin herkkä kosteudelle, joten kuivausmenetelmiä varastoinnin aikana ja välittömästi ennen tulostusta (kuivausaineen, tyhjiön tai korotetun lämpötilan käyttäminen) on suositeltavaa parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

 • Suuttimen lämpötila: 255 +-15
 • Pedin lämpötila: 70 +-10

Nailon filamenttimme verkkokaupastamme!

PET (PETG, PETT) Polyethylene Terephthalate

Yleensä käyttäjien on vaikea löytää oikeaa PET-polymeeriseosta (polyetyleenitereftalaatti), koska useimmat PET-filamentit ovat itse asiassa kopolymeereja − eli PET, jossa on ylimääräinen molekyyli. Yleisin on PETG-filamentti. Kuvitteellisesti puhuttaessa se yhdistää PLA-filamentin helppokäyttöisyyden ABS-filamentin lujuuteen ja kestävyyteen. Ensinnäkin sen lujuus on paljon korkeampi kuin PLA:n, ja se on FDA:n hyväksymä (tehdään esim. säilytystarvikkeita elintarvikkeiden kulutustyökaluille). Toisin kuin ABS-filamentti, se tuskin käyristyy ja tuottaa hajuja tai savuja tulostettaessa. PET-filamentti ei ole biohajoava, mutta se on 100% kierrätettävä.

 • Suuttimen lämpötila: 245+-10
 • Pedin lämpötila: 60 +-10

PET/PETG-filamentit verkkokaupastamme!

ASA Acrylonitrile Styrene Acrylate

Akryylinitriilistyreeniakrylaattia (ASA) kehitettiin ABS:n vaihtoehtona. Useilla lisäominaisuuksillaan (kuten parantunut säänkestävyys ja kellastumattomuus UV-valoissa) se on erinomainen valinta ulkokäyttöön tarkoitettuihin osiin tai tulosteisiin. Jos valkoinen ABS muuttuu vaaleankeltaiseksi ajan myötä, ASA pysyy kirkkaana valkoisena paljon kauemmin. ASA: n tulostusasetukset ovat hyvin samanlaisia kuin ABS:n, sillä vain tulostuslämpötila on erilainen.

 • Suuttimen läpötila: 250+-10
 • Pedin lämpötila: 90 +-10

ASA-filamentit verkkokaupastamme!

Polypropylene PP

Polypropyleenikuidulla (PP) on useita käyttötarkoituksia 3D-tulostusmateriaalina. Sen parhaat käyttökohteet ovat pakkaamiseen, elintarvikepakkauksiin sekä saranoihin. Polypropeenin materiaalilla on paljon parempi kyky venyä rikkoutumatta verrattuna PLA-filamenttiin. Se myös kestää vääntöä paremmin kuin PLA. Jos PLA-muovi hajoaa ja napsahtaa, polypropeenimuovutus taittuu ja puristuu paikoilleen. Polypropyleenifilamentti voi kuitenkin olla vaikea saada tarttumaan hyvin useimpiin tulostuspintoihin, kuten lasi, kaptoninauha tai PEI. Useimmat pakkausnauhat on tehty polypropeenilla. Oikeantyyppisen pakkausteipin avulla 120°C:n lämpötila pedille ja 240 °C suuttimelle. Kannattaa kuitenkin katsoa filamenttivalmistajan ohjeistukset oikeille lämpötiloille.

 • Suuttimen läpötila: 250+-10
 • Pedin lämpötila: 110 +-10

PPprint PP-filamentit verkkokaupastamme!

Polycarbonate

Polykarbonaatti (PC) on vahva ja iskunkestävä − materiaalia käytetään esimerkiksi luodinkestävässä lasissa. Polykarbonaatti on erittäin kova ja kestävä kestomuovimateriaali.

PC filamentit verkkokaupastamme!

TPE

TPE-filamentti on joustava 3D-tulostusmateriaali, joka tuntuu ja toimii paljolti samalla tavalla kuin joustava kumi. TPE-filamenttia voidaan käyttää sellaisten osien valmistamiseen, jotka voivat taipua tai joustaa ympäristöään sopiviksi: tulpat, vyöt, jouset, puhelinkotelot ja paljon muuta. Tämä erittäin joustava 3D-tulostinmateriaali antaa sinulle mahdollisuuden luoda 3D-tulosteita, joilla on pehmeän kumin ominaisuudet. Joustavuudesta johtuen on kuitenkin käytettävä paljon hitaampia tulostusnopeuksia, jotta filamentti pysyisi sitovana.

TPU

TPU (termoplastinen polyuretaani) on joustava, öljyn- ja rasvankestävä sekä kulutusta kestävä materiaali, jonka kovuus on 95A. TPU-muovilla on useita hyviä käyttökohteita, kuten auto-instrumenttipaneelit, vetopyörät, sähkötyökalut, urheilutarvikkeet, lääkinnällisiä laitteet, vyöt, jalkineet, puhallettavat lautat ja erilaiset suulakepuristetut kalvot, levyt ja profiilit. Sitä käytetään myös yleisesti matkapuhelimen suojakuorina.

Recreus TPU-filamentit verkkokaupastamme!

PVA vesiliukoinen tukimateriaali

3D-tulostusfilamentti PVA on erinomainen tukimateriaali 3D-tulostuksessa. Filamentti sitoutuu hyvin PLA:han ja liukenee nopeasti veteen. PLA-tukimateriaalin manuaalinen poistaminen ei ole enää tarpeen, ja voit vain liottaa objektin veteen. PVA on helppo tulostaa ja sillä on suuri vetolujuus. PVA on myrkytön ja biologisesti hajoava, kun se on liuennut veteen. PVA: n avulla voit tulostaa erittäin vaikeita esineitä, joita muutoin ei voi tulostaa.

Saat parhaat tulokset seuraavilla asetuksilla:

 • Suositeltu tulostuslämpötila: 210˚C
 • Suositeltu pöydän lämpötila: 55˚C
 • Tulostuslämpötila: 180˚C (yksityiskohtaisiin tulosteisiin), 205˚C (nopeampiin tulostusnopeuksiin).

Tukimateriaalit verkkokaupastamme!

Käyttö ja säilytys

On erittäin tärkeää säilyttää PVA-filamentti uudelleen suljettavassa säilytyspussissa. PVA imee paljon vettä, mikä johtaa materiaalin heikkenemiseen. Mahdollisuuksien mukaan katkaise haluttu määrä PVA:ta ja säilytä kela uudelleen suljettavassa pussissa.

Varastointiohjeet: Jäähdytä ja kuivaa (15–25 °C) uudelleen suljettavassa pussissa, mukaan lukien Silica-Gel -pussit.

Vinkki!

Jos huomaat, että PVA alkaa käyttää kiehuvaa ääntä, PVA:ssa on liikaa vettä. Veden poistamiseksi PVA:sta, laita kela uuniin noin 2,5 tunniksi 50 °C:ssa.