Blog

Budjettiystävälliset 3D-skannerit vertailussa

Budjettiystävälliset 3D-skannerit vertailussa

Budjettiystävälliset 3D-skannerit vertailussa

 

Budjettiystävälliset 3D-skannerit vertailussa: Creality CR-Scan Lizard, Revopoint Mini 3D-skanneri ja Shining3D Einstar

 

 

Budjettiystävälliset 3D-skannerit vertailussa: Creality CR-Scan Lizard

3D-skanneria ostaessa hinta on aika hyvä kertomaan skannerin laadusta ja kyvyistä. Halvimmat soveltuvat yleensä hyvin harrastuskäyttöön, mutta eivät ole tarpeeksi tarkkoja ammattikäyttöön. Juuri tämän huomasin CR-Scan Lizardia käyttäessä.

 

Yllätyin siitä, ettei skanneria tarvitse kalibroida ollenkaan ennen skannausta sekä myös siitä, että skanneri osaa tunnistaa skannatessa pyörityspöydän erilliseksi pinnaksi ja poistaa sen automaattisesti jälkikäsittelyssä. Tosin tämä ominaisuus toimii vain pöytäskannauksessa.

 

Ensimmäinen skannerissa huomaamani heikkous oli se, että skannerin skannausalue oli todella pieni ja kapea. Se vaikuttaa selkeästi siihen kuinka suuria esineitä skannerilla pystyy skannaamaan. Liian suuria esineitä skannatessa skanneri saattaa hukata esineen kesken kaiken ja jälkikäsittelyssä se ei välttämättä osaa automaattisesti kohdistaa skannauksia oikeisiin asentoihin toisiinsa nähden. Tämän takia suuria kappaleita skannatessa on pakko ottaa monta skannausta eli ei ole kovin helppoa saada vain yksi hyvä skannaus, mikä taas ammattitason skannereissa tuntuu olevan melkeinpä itsestäänselvyys tehokkaan työskentelyn kannalta.

En suosittelisi tätä skanneria isojen esineiden skannaukseen paitsi, jos haluaa nähdä paljon vaivaa ja aikaa jälkikäsittelyyn. Pyörityspöytä voi auttaa keskikokoisten kappaleiden käsiskannauksessa, koska esine ja myös skanneri pysyy silloin paremmin paikoillaan, mikä helpottaa skanneria seuraamaan kappaleen muotoja ilman äkkinäisiä liikkeitä. Todella pienien yksityiskohtien tai esineiden skannaukseen Lizard ei kuitenkaan pysty. Se ei joko tunnista niitä ollenkaan tai skannauksen tuloksena on epämääräinen möykky.

 

 

CR-Scan Lizard

ei vaadi käsiskannaukseen kohdistuspisteitä ollenkaan, mikä olisi kiva ominaisuus, jos skannaaminen ilman niitä olisi helppoa. Jos skannattava kappale ei ole tarpeeksi yksityiskohtainen tai siinä ei ole huomattavia muotoja skanneri kadottaa kappaleen aina välillä ja se myös näkyy jäljessä. Käsiskannatessa huomasin, että tekstuurin skannaus auttoi skanneria esineen löytämisessä ja yksityiskohtia yhdistellessä. Skanneri on itsessään todella kevyt ja sen tripodia voi käyttää käsiskannatessa pidikkeenä. Toisaalta skannerissa ei ole ollenkaan nappia, mistä pystyisi keskeyttämään skannauksen etänä vaan täytyy itse aina kurottaa painamaan tietokoneelta ohjelmassa olevaa stop-nappia.

 

Mielestäni Creality CR-Scan Lizard soveltuu parhaiten harrastuskäyttöön ja pöytäskannaamiseen, jolloin se toimii lähes ongelmitta. Käsiskannaus toimii keskikokoisissa kappaleissa parhaiten. Skanneri on hinta-laatusuhteeltaan realistinen ja halpa skanneri kotikäyttöön.

 

 

 

 

CR studio sovellus:

 CR-Scan Lizardin mukana tulee muistitikulla skannausohjelma, mutta huomasin itse sen olevan vanhempi versio eikä se toiminut kovin hyvin. Latasin Crealityn sivuilta uudemman version ohjelmasta ja se toimi paljon paremmin sekä näytti myös ulkoasultaan selkeämmältä. Osasta ohjelman toiminnoista kuitenkin puuttuu selkeät ohjeet siihen, miten ne toimivat eli ohjelman opetteluun menee hetki, mutta sen jälkeen sitä on helppo käyttää.

Ohjelmassa on myös mahdollista muokata esim. näppäintoiminnot omaan käyttöön sopiviksi, mutta siihen ohjelman manuaalinen muokkaus loppuukin. Ohjelma on tehty toimimaan automaatioalgoritmin ja -korjausten pohjalta eli jälkikäsittely on haluttu tehdä todella helpoksi. Tämä myös rajoittaa, jonkun verran skannauksen manuaalista muokkaamista. Ohjelman jälkikäsittelytoiminnoista puuttuu esimerkiksi manuaalinen reikien täyttö eikä automaattinen täyttö ole hirveän tarkka ja se tekee mielellään 3D-malliin omia viritelmiään. Suosittelen siksi ehkä kappaleen jälkikäsittelyä ja varsinkin reikien paikkausta, jossain toisessa ohjelmassa (esim. Autodesk Meshmixer).

 Creality 3D-skannerit verkkokaupassa

 

Budjettiystävälliset 3D-skannerit vertailussa: Revopoint MINI

Revopoint Mini 3D-skanneri kääntöpöydällä

 

Revopoint MINI on laadultaan keskiverto skanneri harrastelijalle. Yksityiskohtien tarkkuus on parempi kuin Crealityn CR-Scan Lizardissa, mutta koin todella monta ongelmaa skanneria käyttäessä. En meinannut saada millään täydellistä skannausta aikaiseksi. Skannerin isoin ongelma oli kappaleen seuraaminen ja kohdistus. Varsinkin pyörityspöytää käytettäessä jopa hitain mahdollinen pyörimisvauhti on liian nopea, eikä skanneri pysy kappaleen perässä tai pysty kohdistamaan datan oikein. Parempaa skannausjälkeä sai, kun käänteli kappaletta itse käsin. Skannerin skannausala on todella pieni, joten sillä pystyy helpommin skannaamaan pieniä esineitä.

Sormuksen kokoisen kappaleen pieniä yksityiskohtia skanneri ei kuitenkaan näe, vaikka skanneria kehuttaan hyväksi esim. korujen skannaukseen. Plussaa on se, että skanneri skannaa hyvin mustia kappaleita ja ei vaadi edes niissä kohdistuspisteitä. Isompien kappaleiden skannauksessa skanneri hukkaa helposti kappaleen ja alkaa rakentamaan uusia pintoja vanhojen päälle. Edes kohdistuspisteet eivät auttaneet asiaa tai sitten niitä olisi pitänyt laittaa todella paljon. Voi olla, että skannausten laatu parantuisi, jos asetuksien hienosäätöön jaksaisi käyttää paljon enemmän aikaa. Näppärä tämä skanneri ei siis todellakaan ole, koska joudut luultavasti korjailemaan mesh-verkkoa paljon jälkeenpäin.

 

Revo Scan sovellus:

 

Revo Scan sovellus on ladattavissa Revopointin omilta nettisivuilta ja siitä on saatavilla pari eri versiota. Vanhempi ohjelma on Revo Scan v4, mutta heiltä on julkaistu jo Revo Scan 5 beta versio, mikä on ilmeisesti vielä kehityksen alla. Latasin itse molemmat ja vertailin hieman käytettävyyttä. Revo Scan 5 on mielestäni paljon parempi ohjelma, koska siinä on myös jälkikäsittelytoiminnot samassa. Aikaisemmassa versiossa skannausohjelman lisäksi piti käyttää Revo Studiota 3D-mallin muokkaukseen sekä korjaukseen. Ärsyttävintä mielestäni on se, että kalibrointia varten tarvitsee ladata vielä erikseen Revo Calibration-ohjelma ja siinä ei ole tarpeeksi selkeitä ohjeita kalibroinnille.

Revo Scan 5:ssa pyörityspöydän asetukset ovat aina ponnahdusikkunan takana ja se lähtee pois joka kerta, kun painaa hiirellä jotain muuta näytöllä. Uudesta ohjelmasta puuttuu myös pyörityspöydän automaattinen ohjaus eli joudut tekemään sen aina manuaalisesti skannatessa. Tämä on aika vaivaannuttavaa, kun tarkoitus olisi pystyä keskittymään itse skannaukseen.

 

 Revopoint 3D-skannerit verkkokaupassa

 

Budjettiystävälliset 3D-skannerit vertailussa: 3DShining Einstar

 

3DShining Einstar oli positiivinen yllätys tämän hintaluokan 3D-skannerille. Suosittelisin skanneria joko harrastajalle tai jopa skannausta aloittelevalle ammattilaiselle, jolla on tarvetta keskikokoisten esineiden tai tiettyjen muotojen 3D-skannaukselle. Skanneri on pelkästään käsiskannausta varten, mutta sillä pystyy skannaamaan niin esineitä kuin myös ihmisiä. Se on kuitenkin tarkempi kappaleita skannatessa, mutta se ei skannaa esimerkiksi hyvin pieniä kappaleita. Einstarin kalibrointi on todella helppo ja nopea sekä siihen löytyy sovelluksesta hyvät ja selkeät ohjeet. Skannauksen jälki on hyvä hintaan nähden ja se säilyttää skannattavan kappaleen värit ja tekstuurin sekä osaa korjata ne tarvittaessa. Skanneri tulee kätevässä laukussa, missä on kaikki tarvittava mukana eli se on helppo kuljettaa matkassa.

 

Einstarin yksi huono puoli on kuitenkin se, että skanneri pitää olla aina kytkettynä virtalähteeseen skannauksen aikana eikä sen johto ole lopulta kovinkaan pitkä. Tästä syystä Einstar ei oikeastaan sovi ulkokäyttöön. Einstarille voi kuitenkin ostaa erillisen varavirtalähteen tarvittaessa. Skanneri itsessään vaatii todella tehokkaan tietokoneen sekä näytönohjaimen, että skannaus toimii sujuvasti ilman suoritusvaikeuksia. Skannausohjelma saattaa varoittaa ohjelman käynnistäessä siitä, jos tietokone ei ole tarpeeksi tehokas. Einstarilla on myös ongelmana se, että skanneri hukkaa helposti skannattavan esineen, jos sitä liikuttaa yhtään liian nopealla tahdilla kappaleen ympärillä.

Huomasin skannerilla olevan muutenkin välillä vaikeuksia kappaleen kohdistuksessa. Skanneri vaatii hyvin paljon kohdistuspisteitä tai erottuvia muotoja sekä yksityiskohtia, että se pystyy seuraamaan ja kohdistamaan kappaleen oikein. Ison plussan Einstarille annan kuitenkin siitä, että skannerissa on itsessään napit skannauksen pysäyttämistä ja aloittamista varten. Niissä on myös mahdollisuus zoomaukseen tietokoneen näytöllä skannauksen aikana. Yksi harmittava juttu skannerin muotoilussa on se, että Einstaria ei ole suunniteltu ulkomuodoltaan hirveän käteväksi. Skanneri on aika painava ja hassun muotoinen pitää kädessä pitkiä aikoja.

 

 

Exstar sovellus:

 

Exstar on helppo ohjelma käyttää sekä se antaa käyttäjälle selvät ohjeet käyttöä varten. Kaikki tarvittavat toiminnot löytyvät samasta sovelluksesta ja hyvin eriteltynä loogisessa järjestyksessä. Exstarissa on myös kivana ominaisuutena se, että voi seurata skannausdatan laatua skannauksen aikana. Laatu näkyy eri väreinä skannatessa.

Punainen merkitsee aluetta, mikä vaatii lisää skannaamista. Keltainen tarkoittaa samaa, mutta on jo lähempänä valmista. Vihreä merkitsee sitä, että skanneri on saanut tarpeeksi dataa alueesta. Tämä toiminto säästää aikaa sillä, että näet selkeästi alueet, mitkä vaativat lisää skannaamista.

Shining3D 3D-skannerit verkkokaupassa

Einstar sivut

Kirjoittaja ja vertailun tekijä: Siiri Klemetti

You might be interested in …