PVA vesiliukoisen 3D-tulostusmateriaalin käyttö

IMG_5615

PVA-filamentti, jota pääasiassa käytetään tukimateriaalina sellaisissa 3D-tulosteissa, mitkä eivät tulostu ilman tukea. PVA-filamentti on vesiliukoista.

Avaan tässä, kuinka sitä olen käyttänyt. Tätä ei kannata ottaa yhtenä totuutena, koska PVA-filameteille on useita valmistajia ja jokainen rulla saattaa tarvita omat säädöt. Kuvaan homman, kuinka se minulla toimii Felix 3.0 3D-tulostimen kanssa ja Kisslicer softalla.

IMG_5619

Säilytys ja käyttöönotto

Useassa paikasta olen lukenut, että PVA-filamenttia pitää säilyttää suljetussa tilassa silokooni geelipussi kosteutta imemässä. Mitkään filamentit eivät tykkää auringonvalosta. Oma näkemykseni on, että säilytys kuivassa ja tasaisessa normi huonelämmössä on OK. Itse säilytän PVA:ta kuten kuvassa näkyy. Se on vain roikkunut seinällä olevalla tangolla, ei mitään muuta. Jotkut kuivattelevat PVA:ta uunissa ennen käyttöä.

pva_kisslicer_asetukset

Kisslicer asetuksia……vastoin yleisiä ohjeistuksia yms. PVA:lle laitoin kaikki lämpötilat 190-asteeseen. En siis asettanut suutinta jäähtymään. Jäähtymistä tosin käytetään hyvin yleisesti, jotta se suutin, joka ei tulosta, tiputtelisi muuten filamenttia. PVA:n käyttäminen on kuitenkin kohtuullisen konstikasta ja se saattaa helposti jymähtää suuttimeen ja tukkia sen. Siksi en anna suuttimen lämpötilan sahata tulostuksen aikana.

pva_kisslicer_asetukset_03

Kisslicer / Style, huomioita
Tarkkuudeksi valittiin 200 micronia (0,2mm) ja infill asetukseksi 50% (täyttö)

pva_kisslicer_asetukset_04

PVA ei tarttunut BuildTak alustaan tulostimessa, siksi Support-asetuksissa valittiin Solid Support, jolla saatiin ensin tulostettua PLA:lla pohja itse tulosteelle.

pva_kisslicer_asetukset_05

Tuplasuutin tulostimella, kun tulostaa, niin Printer kohdasta valitaan Felix 3.0 Dual Extruder

repertier01Kun 3D-malli on Kisslicerissä slaissattu (viipaloitu), niin valmis g-koodi avataan Repertier-Hostiin.

repertier02Näkymä Repertier-Hostissa, kun tulostin tulostaa.

IMG_5618Tulostu vielä vaiheessa.

IMG_5623Tuloste valmis, tämä siis tulostettu 0.2mm tarkkuudella. En siis edes lähtenyt tässä edes tekemään tarkempaa tulostetta.

IMG_5625Jotta PVA:n saa liukenemaan varsinaisesta tulosteesta, pitää se upottaa lämpimään saippuaveteen.

IMG_5624Tämä ohut kerros PLA:ta täytyi tulostaa pöydän ja PVA:n väliin, jotta saatiin PVA tarttumaan oikeaan kohtaan alussa.