Blog

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia, tässä kun on vuosia tullut touhuttua hartsitulostinten kanssa ja laitteet sekä tarvikkeet kehittyy, niin pistetään muutama rivi tänne blogiinkin. Ensimmäinen hartsitulostin saapui verstaalle 2015. Se oli Roland ARM-10 DLP 3D-tulostin. Se opetti paljon hartsitulostamisesta. Siinä oltiin kiinni valmistajan hartseissa. Paljon on siitä laitteet kehittyneet ja tarkentuneet. Sen verran ollaan omaa laitekantaa päivitetty, että nyt verstaalta löytyy Phrozen Sonic Mega 8K, Phrozen Sonic Mini 8K, Uniz IBEE sekä Anycubic Photon Mono  X 6K. Näissä hyvää se, että päästään tekemään sekä isoja hartsitulosteita, että erittäin tarkkoja. Hyvää on myös se, että näillä voi käyttää minkä tahansa valmistajan hartseja.

Phrozenin omien hartsien lisäksi käytössä on Formfuturan, Priman sekä Bluecastin hartsit. Aina tarpeen mukaan. Mikäli tarvitaan tarkkoja yksityiskohtaisia tulosteita, niin silloin valintaa osuu Prozen 8K hartsi. Mikäli taas pitää saadan ABSin kaltaisia tulosteita aikaiseksi, niin silloin valitaan osuu Priman Tought hartsi. Kun taas halutaan tehdä valuun meneviä koruja, niin käyettään Bluecastin valuhartsia, siitä ei jää tuhkajäämiä valuun, vaan se palaa puhtaasti pois.

 

Phrozen Mega 8K 3D-tulostimella tehdään isot hartsitulosteet, Phrozen Sonic Mini 8K 3D-tulostimella pienet ja erittäin yksityiskohtaiset. Anycubic:lla sitten tarpeen mukaan mitä milloinkin. Hyvänä lisänä Sonic Mini 8K:lle on 8K hartsi.

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia
Kuvassa hartsitulostimet, mitä löytyy nyt verstaalta tätä blogia kirjoitettaessa.

Yleistä

Kun lähdetään hankkimaan hartsitulostinta, niin lisänä tarvitaan laite tulosteen pesuun ja kovettamiseen. Nykyään löytyy yhdistelmälaitteita pesuun ja kovetukseen. Niihin voi tutustua verkkokaupassa. Omassa käytössä pesuun löytyy ultaäänipesuri ja kovetukseen käytössä Anycubic Wash & Cure plus laite.

 

3D-tulosteiden pesussa käytän hartsipesuainetta mm. Formfuturan Resin Cleaner ainetta. 3D-tulostuksen jälkeen vatiin jääneet hartsit voi kaataa takaisin hartsipulloon. Vadin olen huuhdellut hartsista Bilteman Spriilla. Tulostusalustan (pedin) putsaan vain paperilla pyyhkimällä. Missään nimessä ei saa käyttää alkoholipitoisia aineita, se liukastaa pedin, eikä tulosteet tule pysymään siinä. Ennen tulostimen käyttöön ottoa peti on hyvä hiekkapaperilla hioa karheaksi.

Hartsitulosteita

Tässä joitakin tulosteita, mitä ollaan tehty hrozen Mega 8K 3D-tulostimella

 

Phrozen Sonic Mini 8K 3D-tulostimella tehtyjä tulosteita

 

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia

Ruusut 3D-tulostettu Anycubic Photon Mono  X 6K 3D-tulostimella joustavasta hartsista. Testattiin sekä Priman, että Formfuturan joustavia hartseja. Musta ruusu on tulostettu Priman hartsilla ja se on ns. puolijoustavaa. Kirkas ruusu on tulostettu Formfuturan joustavalla ja on huomattavasti pehmeämpi tuloste.

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia

Näillä asetuksilla Anycubic:lla saatiin tulostettua molemmat ruusut. Priman joustava hartsi vähän tuoksahti. Muuten tulosteet onnistui hyvin joustavasta.

Ohjelmistoista

Phrozenia käytän Chitubox:lla, vielä en ole nähnyt tarpeelliseksi investoida Pro versioon, vaan työt saa tehtyä ilmaisversiolla. Chitubox:ssa on perusasetukset muutamille hartseille valmiina. Niitä on hyvä hyödyntää.

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia

 

Anycubic käyttää omaa Photon Workshop ohjelmistoa.

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia

 

Hartsin 3D-tulostusta ja hartsitulostimia, videolla juttua hartsitulostamisesta.

 

 

 

You might be interested in …