Blog

Fiberlogy nailon 3D-tulostus Creatbot F430 3D-tulostimella

Fiberlogy nailon 3D-tulostus Creatbot F430 3D-tulostimella

Fiberlogy nailon 3D-tulostus Creatbot F430 3D-tulostimella

Fiberlogy nailon 3D-tulostus Creatbot F430 3D-tulostimella. Nailonin tulostus voi olla haastavaa ja se vaatii oikeat olosuhteet. Nailoni warppaa ja halkeilee helposti, varsinkin, kun sitä tulostetaan avoimella tulostimella. Asiaa pahentaa vielä, jos tulostimen pöytä liikkuu. Pienikin ilmavirta on pahasta nailonin kanssa.

Oma kokemus ja näkemys

Koska verstaallani on useamman valmistajan 3D-tulostimia, otin asiakseni lähteä testaamaan Fiberlogy PA12 nailon filamentin tulostettavuutta. Vaikka tiedän lopputuloksen, niin halusin vielä nähdä käyttäytymisen. Vaikka lämpötilat ovat oikeat, niin avoimella tulostimella nailon warppaa hyvin herkästi, eikä siinä auta edes liimat kovinkaan paljoa. Pedin pinnoituksellakin on vaikutusta. Joillakin pinnoitteilla nailon ei välttämättä halua tarttua petiin ja alkaa keräämään filamenttia suuttimen ympärille ja saa aikaan syöpäläisen. Omissa testeissä lasipeti sekä Creatbot F430 3D-tulostimessa oleva hiilikuitualusta (lasimainen pinta) toimivat hyvin.

Fiberlogy nailon filamentit

Fiberlogyllä on nailon filametteja seuraavasti:

  • PA12, tämä on perus nailon filamentti
  • PA12 + CF5, tähän on lisätty hiilikuitua 5%
  • PA12 + CF15, tähän on lisätty hiilikuitua 15%
  • PA12 + GF15, tähän on lisätty lasikuitua 15%. Tässä pieni kutistuma, hyvä mittapysyvyys. Lämmönkesto 170 astetta

3D-tulostuksessa käytetyt lämpötilat Fiberlogyn nailon filamenteissa. Suutin 265, peti 100.

 

Creatbot F430 3D-tulostimessa peti liikkuu vain Z-akselin suunnassa ja kaapin saa lämmitettyä enintään 70 asteeseen. Fiberlogy nailon filamentin kanssa testattiin ensin kaapin lämmittämistä 65 asteeseen. Tämä oli kuitenkin liikaa. Fiberlogy PA12 filamentin kanssa ei kaappia tarvinnut lämmittää.

 

Kaikki Fiberlogyn PA12 filamentit, niin ihan perus sekä hiilikuitu, että lasikuitu tulosteet pysyivät hyvin pöydässä. Liimana käytettiin Formfuturan uutta juuri julkaistua EasyFix PA liimaa. Pienintäkään warppaamista ei ollut. Tähän selkeästi auttaa se, että nailon tulostettiin suljetussa kaapissa ja petinä oli lasimainen pinta lisättynä PA liimalla.

Kun Fiberlogy PA12 filamentit saatiin kesytettyä Creatbot F430 3D-tulostimella, niin varastosta kaivettiin vielä Taulman 645 nailon.

Creatbot F430 3D-tulostimessa Taulman 645 nailon filamentille toimivat lämmöt. Sopivat lämmöt filamenteille vaihtelevat tulostimien välillä. Toisella toimii toiset lämmöt ja toisilla toiset. Vaikka filamentti olisi sama.

3D-tuloste Taulman 645 nailon filamentilla tehtynä.

 

Kaiken kaikkiaan nailon tulostus on kesytetty Creatbot F430 3D-tulostimella. Tällä Fiberlogyn PA12 nailon filamenttien tulostus osottautui hyvin helpoksi, kun haettiin oikeat lämmöt. Tulostusjälkikin on varsin hyvää.

Creatbot F430 3D-tulostin ja nailontulosteet nähtävillä verstaallani, tervetuloa tutustumaan.

You might be interested in …