3D-tulostus filamentti

3d-tulostus filamentti

3D-tulostus filamentti

Filamentit verkkokaupassa

3D-tulostus filamentti PLA (POLY-LACTIC ACID ELI POLYLAKTIDI)

3D-tulostus filamentti PLA on kestomuovi, jota saadaan sellaisten kasvien tärkistä kuin maissi, kassava, sokeriruoko, viljat ja sokerijuurikas. Koska se on saatu biologisista lähteistä, tällainen kestomuovi voi olla biohajoavaa oikeissa olosuhteissa (kuten aktiivisessa kompostissa, kun läsnä on tarpeeksi happea), ja siksi sen ympäristövaikutus on paljon pienempi kuin fossiilipolttoaineista tehtyjen kestomuovien.

Vinkkejä PLA-filamenteilla tulostamiseen
Tulostuslämpötilan ohjearvot PLA-filamentille tulostamiseen on 180°C – 200°C. Koska jokaisella 3D-pöytätulostimella on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, saatat joutua hienosäätämään lämpötila-asetuksiasi hieman saadaksesi parhaan mahdollisen tuloksen. Saadaksesi parhaat mahdolliset tulosteet sinun on otettava huomioon sellaisia tekijöitä kuin 3D-tulostimesi suuttimen läpimitta, tulostusnopeusasetukset ja kerroksen korkeuden.

ABS:n verrattuna PLA:lla on vähemmän taipumusta kietoutua. Siksi sillä voidaan tulostaa sekä ilman että lämmitetyn tulostinalustan kanssa. Jos 3D-tulostimessasi on lämmitetty tulostinalusta, suosittelemme asettamaan sen lämpötilaksi noin 40° – 50° C. Hyvä ensimmäisen kerroksen tarttuvuus on erityisen tärkeää parhaan tuloksen aikaan saamiseksi. On useita tapoja, joilla voit parantaa PLA-tulosteesi ensimmäisen kerroksen tarttuvuutta 3D-tulostimesi tulostinalustaan. Sininen peitenauha. PLA-tulosteet tarttuvat yleensä erittäin hyvin siniseen peitenauhaan. Tulostinalustaa valmistellessa on parempi jättää pieniä vakoja nauhojen väliin kuin antaa niiden mennä päällekkäin. Pienempien nauhapalasten päällekkäisyys voi aiheuttaa ongelmia tulostuksen myöhemmässä vaiheessa. Suihkuta tulostinalustaasi hiuslakkaa. Kuten ABS, myös PLA kiinnittyy erittäin hyvin erikoisvahvaan hiuslakkaan.

3D-tulostus filamentti ABS (AKRYYLINITRIILIBUTADIEENISTYREENI)

3D-tulostus filamentti ABS on kestomuovi, joka nimensä mukaisesti on tuotettu akryylinitriilin, butadieenin ja styreenin polymerisaation kautta. ABS tuotetaan fossiilisista polttoaineista, mikä tarkoittaa, että se ei ole biohajoavaa ja sen vaikutus ympäristöön on suurempi kuin esimerkiksi PLA:n. ABS on erittäin suosittu ja usein käytetty kestomuovi teollisuudessa kestävyytensä ja vahvuutensa takia.

Vinkkejä ABS-filamenteilla tulostamiseen

Tulostuslämpötilan ohjearvot Premium ABS-filamenteilla tulostamiseen on 235°C – 256°C. Koska jokaisella 3D-pöytätulostimella on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, saatat joutua hienosäätämään lämpötila-asetuksiasi hieman saadaksesi parhaan mahdollisen tuloksen. Saadaksesi parhaat mahdolliset tulosteet sinun on otettava huomioon sellaisia tekijöitä kuin 3D-tulostimesi suuttimen läpimitta, tulostusnopeusasetukset ja kerroksen korkeuden.

Suosittelemme lämmitetyn tulostinalustan käyttöä ABS:n kanssa tulostettaessa. ABS:llä on taipumus kietoutua, minkä takia se on tulostuksen kannalta vaikea materiaali ilman lämmitettyä tulostinalustaa. Parhaimmassa tapauksessa tulostinalustan lämpötilan tulee olla noin 80° – 110 ° C. Ota huomioon, että ABS taipuu liiassa lämmössä, joten ensimmäisen muutaman kerroksen jälkeen on parasta vähentää tulostinalustan lämpötilaa hieman. Hyvä ensimmäisen kerroksen tarttuvuus on erityisen tärkeää parhaan tuloksen aikaan saamiseksi. On useita tapoja, joilla voit parantaa ABS-tulosteesi ensimmäisen kerroksen tarttuvuutta 3D-tulostimesi tulostinalustaan.

Käytä polyimidinauhaa (Kapton-nauha tai PET-nauha). ABS-tuloste kiinnittyy yleensä paremmin polyimidinauhaan kuin tulostinalustaan. Tulostinalustaa valmistellessa on parempi jättää pieniä vakoja nauhojen väliin kuin antaa niiden mennä päällekkäin. Pienempien nauhapalasten päällekkäisyys voi aiheuttaa ongelmia tulostuksen myöhemmässä vaiheessa. Suihkuta tulostinalustaasi hiuslakkaa. ABS kiinnittyy erittäin hyvin erikoisvahvaan hiuslakkaan. Levitä tulostinalustaasi ABS-nestettä. Liuota pieni pala ABS:ää 50 ml asetonia. Asetonista tulee hieman sameaa. Tehdäksesi tulostinalustastasi tarttuvamman, voit levittää sille ohuen kerroksen tätä sameaa ABS/asetoni-sekoitusta. Varmista, että et käytä liikaa ABS:ää nesteen valmistamiseen, sillä silloin tulosteesi tarttuvat pintaan liian hyvin ja niiden irrottamisesta tulee erittäin hankalaa. PET- ja Kapton-nauha eivät todennäköisesti jätä tulostinalustaan jälkiä. Hiuslakka ja ABS/asetoni-neste jättävät tulostinalustaan jälkiä.

3D-tulostus filamentti PET (POLYETYLEENITEREFTALAATTI)

3D-tulostus filamentti PET on alkuperäisessä tilassaan väritön ja täysin kirkas materiaali. PET on varsin jäykkää ja iskunkestävää. Nämä ominaisuudet tekevät materiaalista erittäin soveltuvan kevyille tuotteille.

3D-tulostus filamentti TAULMAN3D

3D-tulostus filamentti valmistaja Taulman3D on julkaissut voimakkaan ja matalalämpötilaisen, teollisen t-glase-filamenttisarjansa 3D-pöytätulostinyhteisölle. T-glase, joka on lyhenne sanoista “tough glass”, “kova lasi”, on erityisesti suunniteltu, kestävä, teollinen 3D-tulostinfilamentti käyttäjille, jotka tulostavat PLA- tai matalalämpötilaisilla 3D-pöytätulostimilla. Taulman t-glase on johdettu markkinoiden vahvimmasta PETT-polymeeriyhdistelmästä. Koska t-glase on osa Taulman3D-tuoteperhettä, voit olla varma, että se on vahva materiaali! Siinä missä Taulmanin 618- ja 645-nailonit ovat varsin taipuisia, t-glase on varsin jäykkä materiaali. Jäykkyydessään ja taipuvuudessaan t-glase on paremmin verrattavissa ABS:ään ja PLA:han kuin Taulmanin 618- ja 645-nailonfilamentteihin. Taulman t-glase -filamentti on saatavissa värittömänä, sillä se on tämän tyyppisen polymeerin luontainen väri. Yllä mainitut ominaisuudet yhdistäen Taulmanin t-glase on erittäin kirkas ja vahva materiaali, joka on myös kevyttä. Kuten PLA-filamentit, t-glase tulostetaan matalammissa lämpötiloissa. Paras lämpötila t-glase-filamenttien tulostamiselle on noin 212°C – 224°C. Filamentit voidaan kuitenkin tulostaa aina 207°C:sta noin 235°C:een. T-glase tulostuu helposti akryyli-, lasi-, Kapton- ja muille alustoille. Sillä on erinomaiset siltaominaisuudet ja vain vähän tai ei ollenkaan vääntymistä, mikä tekee siitä erinomaisen materiaalin suurempien esineiden tulostamiseen. On myös hyvä tietää, että t-glase tulostuu ilman mitään hajuja tai höyryjä.

 

Taulman 645 -filamentin ominaisuudet

Taulman t-glase valmistetaan Yhdysvalloissa.
Erittäin voimakas.
Paras tulostuslämpötila on noin 212°C – 224°C, mutta tulostus onnistuu aina 207°C:sta noin 235°C:een.
Taulman t-glase on Yhdysvaltain elintarvikeviranomaisen FDA:n hyväksymä, koska t-glase on erityisesti valmistettu FDA:n hyväksymistä polymeereistä, joita voidaan käyttää suorassa ruuan käsittelyssä ja varastoimisessa. Tämä käsittää mukit ja muut nesteiden säilytysosat, kuten myös ruokailuvälineet.
T-glase on kierrätettävissä. Vaikka t-glase ei ole biohajoavaa kuten PLA, se on 100 % kierrätettävissä soveltuvassa filamenttipuristimessa/valmistimessa. Jos sinulla on kotikäyttöinen filamenttipuristin/valmistin, voit itse asiassa sekoittaa kokonaispainosta 12 % käytettyjä, kirkkaita vesipulloja.
Taulman3D t-glasen kirkkaus tukee teollisuuden vaatimuksia 3D-osien ei-tuhoavan arvioinnin kohdalla.
T-glasen hyvin vähäinen kutistuminen tekee suurien, tasaisten pintojen tulostamisesta helppoa. Se tulostuu helposti myös akryyli-, lasi-, Kapton- ja muille alustoille.
T-glase on erittäin vaikuttava siltojen muodostamisessa.
Kun 3D-tulostetaan käyttäen t-glasea, mitään hajuja tai höyryjä ei muodostu.

 

Vinkkejä Taulman 645 -nailonfilamenttien käyttöön

Taulman 645 on viskositeetiltaan hieman muita tulostusmateriaaleja korkeampi. Koska kerroskorkeus ylittää 50 % suuttimen läpimitasta, tulostusnopeutta tulee säätää alaspäin ~10 % – 20 %.
Vetäytyminen: korkeammasta viskositeetista johtuen vetäytymisetäisyyttä voi joutua pidentämään.
Ylenmääräinen kuplien muodostuminen tulostettuun materiaaliin kertoo liian korkeasta tulostuslämpötilasta. Tulostuslämpötilan laskeminen alle 238 C johtaa materiaalin läpikuultamattomuuden vähenemiseen sen yhdistyessä ilmakehän kanssa, mutta tämä vähentää myös yli 25 % suuttimen läpimitan ylittävien kerrosten välistä kiinnittymistä.
Kutistuminen vastaa ABS:ää ja sitä voidaan hallita käyttämällä garoliitti (LE) -peitettä/levyä tulostusalustana.
Lämmitetty alusta auttaa kuten ABS:n kanssa tulostettaessa.
Huom: tällä hetkellä Taulman 645 on läpimitaltaan 1,76 mm – 1,83 mm ja muodoltaan hieman soikea veto- ja jäähdytysprosessin takia. Linjan poikkileikkaus on vakio, mutta käyttäjän tulee tehdä säätöjä materiaalin läpimitan asetuksiin (1,78 mm – 1,80 mm) tämän pienen vaihtelun huomioimiseksi.

3D-tulostus filamentti HIGH IMPACT POLYSTYRENE (HIPS) -FILAMENTTI

Polystyreeni-3D-filamentti on varsin uusi materiaali FFF/FDM 3D- pöytätulostimille. Vaikka HIPS on uusi materiaali 3D-tulostusfilamenttien joukossa, sitä on käytetty muissa sovelluksissa jo vuosikymmenien ajan. Polystyreeni on yksi maailman eniten käytettyjä kestomuovipolymeerejä. Sen hygienia-, kestävyys- ja lämmönkestävyysominaisuuksien takia polystyreeniä käytetään mm. paljon ruuan paketoinnissa, mutta myös esim. kertakäyttöisten muovisten ruokailuvälineiden ja CD/DVD-koteloiden valmistuksessa. 3D-pöytätulostuksen yhteydessä polystyreenifilamentilla on hyvin samanlaisia ominaisuuksia kuin ABS-kestomuovifilamentilla iskukestävyyden ja jäykkyyden suhteen. Lisäksi se myös tulostuu hyvin. HIPS:stä tulostetut osat voidaan hioa, pohjamaalata ja maalata akryylillä jälkeenpäin. Näiden ABS-omaisuuksien samankaltaisuuksien lisäksi polystyreenillä on yksi erittäin suuri ero ABS:ään verrattuna. Polystyreeni sattuu liukenemaan täysin limoneeniin, värittömään, nestemäiseen hiilivetyyn, joka tuoksuu vahvasta appelsiineilta.

Limoneeni ei reagoi ABS:n kanssa. Polystyreenin liukenevuus limoneeniin on kiinnostava ominaisuus, joka tekee PS-filamentista erittäin soveltuvan tukimateriaalin monimutkaisten ABS-rakenteiden tulostamiseen. Jos 3D-tulostimessasi on kaksoissuutin, voit tulostaa ABS:n ja PS:n kanssa rakentaaksesi rakenteita, jotka ovat mahdottomia ilman tukimateriaalia. Kun tulostus on valmis, upota se limoneeniin ja anna polystyreenin liuota, jolloin lopputulos on päällisin puolin mahdoton rakenne FFF/FDM 3D -pöytätulostimella valmistetuksi. Kuvittele kuinka monimutkaisia rakennelmia pystyt nyt tulostamaan… Erittäin vaikeita malleja, joita pystyttiin aikaisemmin tulostamaan vain erittäin kalliilla SLS-tulostimilla, voidaan nyt tuottaa FFF/FDM 3D -tulostimilla käyttämällä liukenevia tukimateriaaleja! Mieti mekaanisia sovelluksia – kuten pallolaakereilta, palloniveliä ja nivelmekanismit – jotka voit nyt tulostaa FFF/FDM 3D -tulostimilla.

 

Suosituksia HIPS-filamentilla tulostamiseen

• Suosittelemme tulostinalustan lämpötilan asettamista +/- 110°C HIPS-filamentilla tulostettaessa. Saatat joutua säätämään tulostinalustasi lämpötila-asetuksia hieman tulostimesi tyypistä riippuen.
• Älä poista tulostetta alustalta ennen kuin se on jäähtynyt/kovettunut, koska HIPS on yhä muovautuvaa.

 

Kauttamme usean valmistajan filamentteja, kysele lisää, soita tai laita sähköpostia. Pyrimme pitämään hyvän valikoiman suoraan varastosamme Tampereella.

 

3D-tulostus filamentti tilauksen voi tehdä sähköpostiin, maksaa voi laskulla tai tehdä tilauksen verkkkokaupastamme, josta myös näkee tämän hetken valikoiman varastostamme.