3D-skanneri

3D-skanneri

3D-skanneri

Mitä kysymyksiä sinun pitäisi kysyä itseltäsi ennen ostamista?

Jokainen asiantuntija, 3D-laiteinsinööri tai myyntikonsultti, kysyy samoja kysymyksiä auttamaan sinua valitsemaan oikea 3D-skanneri. Vastaukset näihin kysymyksiin auttavat ymmärtämään, mikä vaihtoehto on optimaalinen sinulle. Jotta ostobudjetisi voidaan suunnitella oikein, kannattaa vastata näihin itse.

Millaisia objekteja on tarkoitus 3D-skannata?

Tämä on tärkein kysymys, mihin pitää vastasi ensin. Jotkut 3D-skannerit ovat parempia ihmisten skannaukseen, mutta ne ovat eivät ole riittävän tarkkoja pienien osien skannaukseen. Toiset  pystyy skannaamaan objekteja muutamasta senttimetristä muutamaan metriin korkealla tarkkuudella ja yksityiskohdilla, mutta  nämä eivät toimi ihmisten skannaukseen. Esineitä, jotka rajoittavat skannaustekniikan valintaa, esimerkiksi valtavia esineitä, kuten rakennuksia voidaan tehokkaasti skannata 3D-laserskannereilla tai fotogrammetrialla. Valo-ohjatut skanneri järjestelmät (structural light technology) ei sovellu niihin.

 

Minkäkokoisia kohteita haluat skannata?

Suurin osa 3D-skannereista on suunniteltu toimimaan tietyn kokoisten tuotteiden kanssa ja niillä on kiinteä skannausalue. Tyypillisesti, valmistajat tarjoavat erilaisia malleja skannereista työskentelemään pienillä (kuten koruja) ja suurilla (kuten autoja) esineillä. Jos aiot skannata samanlaisia ja saman kokoisia esineitä,  paras valinta on löytää sopivin skanneri sen skannausalueena. Jos haluat saada maksimaalisen kattavuuden objektien kokoa muutamasta senttimetristä muutamaan metriin, niin kannattaa kiinnittää huomiota järjestelmiin, joissa on vaihtelevat skannausalueet ja kohdistusmerkkien käyttö. Tällaiset 3D-skannerit antavat sinulle mahdollisuuden skannata yksityiskohtia pienistä esineistä ja skannata suuria esineitä tarkasti kohdistusmerkkien automaattisen rekisteröinnin takia.

 

Mitä tarkkuutta tarvitset?

Skannauksen tarkkuus on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Yleensä 3D-skannauksen tarkkuus ymmärretään sallituksi poikkeamaksi kunkin 3D-mallin pisteen fyysisestä esineestä. Se mitataan millimetreinä tai mikronia (1 mikronia = 0,001 mm).

Tarkat 3D-skannerit (5-30 mikronia)

Ne tarjoavat suurimman mahdollisen skannaustiedon tarkkuuden. Näitä käytetään esimerkiksi ilmailuteollisuudessa. Skannerin tarkkuus 30 mikronilla ja laajalla skannausalueella voi maksaa yli 50 000€.

3D-skannerit tarkkuudella 30-100 mikronia

Tässä ryhmässä on eniten skannereita, niitä käytetään useimmissa tapauksissa. 3D-skannerin tarkkuus on 60-70 mikronia sopivat useimpiin tehtäviin ja kustannukset ovat 4000-9000€.

3D-skannerit tarkkuudella alle 100 mikronia

Näitä halpoja laitteita käytetään, kun  korkeaa tarkkuutta ei vaadita. Sellaiset järjestelmät mahdollistavat yleisen kohteen geometrian, joka ei ole osa työmekanismia tai kun mittausvirhe ei ole kriittinen (esimerkiksi luomalla huonekalujen koristeita). Hinnat  muutamasta satasesta 3000 euroon. Kalliit järjestelmät maisema ja arkkitehtuuri skannaukseen, poikkeama 0,2-0,3mm tai jopa 1,2mm on hyväksyttävää – milloin skannataan huoneita tai rakennustyömaita tämä ei ole kriittinen.

Mitä suurempi tarkkuus, sitä enemmän 3D-skanneri maksaa.

 

Mitä resoluutiota tarvitset?

Resoluutio on kahden pisteen välinen etäisyys 3D-mallissa. Tarkkuus vaikuttaa yksityiskohtiin (mitä tiheämpi pistepilvi sitä enemmän pinta sisältää tietoa) ja tiedoston kokoon mallista. Tarkkuus (Accuracy) ja resoluutio eivät ole riippuvaisia toisistaan. On mahdollista, että tarkka 3D-skanneri kerää vain 10 pistettä yhden skannauksen ajan epätarkka skanneri tekee miljoona pistettä. Resoluutiolla ja tarkkuudella on suora vaikutus skannerin hintaan. Mitä korkeampi resoluutio – sitä korkeampi se voi olla.

Onko skannausnopeus tärkeää?

Skannerin nopeus ei ole niin tärkeä staattisten kohteiden skannauksiin. Skanneri, joka skannaa nopeammin kuin 18 sekuntia sopii useimmille käyttäjille. Jos skanneri pystyy digitoimaan objektin
360 astetta automaattisella pyörityspöydällä (turntable) 2 minuutissa – tämä on enemmän kuin tarpeeksi. Ihmisten skannaus vaatii nopeampia järjestelmiä, koska ihmiset eivät  pysty olemaan liikkumatta. Tällaisiin tehtäviin on parempi valita järjestelmä jonka nopeus ilmaistaan “kehyksiä sekunnissa (frames per second)”, eikä “sekuntia per kehys (seconds per frame)”. Järjestelmät, joiden nopeus on alle 1,5 sekuntia per kehys ei ole suositeltavaa skannaamaan ihmisiä.

 

Mikä on hankinnan ja käytön budjetti?

Kiinnitä huomiota muutamiin kohtiin, niin voit järkevämmin käyttää budjettia hankintaan. Ominaisuudet ja vaihtoehdot, jotka sisältyvät skannerin hintaan. Saman hintaiset ja teknisiltä ominaisuuksiltaan olevat skannerit, voivat olla erilaisella toimitussisällöillä ja oletustoiminnoilla. Kiinnitä huomiota siihen, onko tarvitsemasi vaihtoehdot, kuten automaattinen pyörityspöytä, tekstuurin skannaus tai kuljetussalkku mukana hinnassa.

Ohjelmistolisenssin sekä päivitysten kustannus. Selvitä kustannukset lisenssistä vuodessa, kustannukset päivityksistä, lisäkustannukset lisälisensseistä. Jotkut valmistajat, vaikka käyttäjä ostaa skannerin rajoittamattomalla elinikäisellä käyttöoikeudella ohjelmistoon, voi myöhemmin veloittaa maksun ohjelmiston päivittämisestä uusimpiin versioihin. Kalliimmissa skannereissa, jossa on ilmaiset ohjelmistopäivitykset ja rajoittamaton lisenssi on edullisempi vaihtoehto.

Valitse skanneri, jolla pärjäät itseksesi, ainakin niin kalibroidaan (tarvittaessa), niin siihen ei tarvita laitevalmistajaa osallistumaan.

Kiinnitä huomiota pieniin asioihin: jos skanneri toimii vain heijastavilla merkeillä, valmistaudu merkkien lisähankintaan. Päinvastoin kuin perinteiset merkkejä, niitä ei voi tulostaa perinteisellä tulostimella tarra-arkille.

Tarvitsetko kaiken skannauksen ominaisuudet? Voit säästää luopumalla joistakin ominaisuuksista. Esimerkiksi työpöytäskanneri, joka on verrattavissa  suorituskykyyn kalliiseen käsiskanneriin, niin tämän voi ostaa melkein 4 kertaa halvemalla – mutta sinun pitää luopua ihmisten skannauksesta. Toinen esimerkki: jotakin skannerimalleja voi ostaa ilman erillisiä moduuleja (esim. tekstuurien skannaamiseen).

Ei vain skannerin ostokustannukset on tärkeitä, mutta myös kustannukset laitteiston käytöstä ja ohjelmistoista.

Tutustu 3D-skannerien valikoimaan verkkokaupassamme, kysy rohkeasti, autamme valinnassa. AN-Cadsolutions on ollut tekemisissä 3D-skannauksen kanssa vuodesta 2006.

3D-skannauspalvelu